Hidratálás és nedvesítés

Hidratálás és nedvesítés

Image

Köztudott, hogy a bőrnek az egészséges ragyogáshoz vízre van szüksége. Éppen ezért van annyiféle különböző bőrápoló termék a piacon, amelyek célja a hidratálás és a bőr nedvességének növelése (a kettő között különbség van). Tudjuk, hogy a termékek közötti navigáció trükkös, ezért fontos, hogy a lehető legtöbbet tudj meg minden termékről, előnyeiről és arról, hogy a te bőrtípusodnak milyen egyedi igényei vannak. E célból úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veled a hidratálók, krémek és olajok közti különbséget, melyekkel ki tudod választani a számodra megfelelő termékeket.

Hidratálás és nedvesítés

Mielőtt nekifogunk, tisztázzuk, mi a különbség a hidratálás és a nedvesítés között. Bár a két szó jelentése közel áll egymáshoz, nem feltétlenül jelentik ugyanazt. A hidratálás azt jelenti, mennyi víz van a bőrben. A durva bőr általában azt árulja el, hogy a bőr dehidratált és vízre van szüksége. A nap folyamán a bőr felszíni rétegeiből is párolog a víz. Léteznek olyan összetevők (mint például a természetes lipidek), melyek a nedvességet a bőrbe zárják. Ezeket hívjuk hidratálóknak. Ha a bőröd száraz vagy hámlik, akkor hidratáló termékre van szükséged a nedvesség megőrzésére.

Hidratáló

A hidratáló egy átfogó fogalom, ide tartoznak a lotion-ök vagy a krémek. A lotion leginkább vizet, valamennyi olajat, hatóanyagokat és viaszt tartalmaz. Könnyen szétterül, gyorsan beszívódik és könnyű érzetet ad a bőrön. Összetételénél fogva a lotion molekulái nagyobbak, mint az arcolajak molekulái, ezért inkább a bőr felső rétegeiben maradnak. A viasz védőréteget képez a bőrünk és a környezeti elemek között, hogy segítse a nedvesség megtartását.

Bár a hidratáló fő előnye, hogy bezárja a nedvességet, a hidratálókhoz adott hatóanyagok is fontosak. Például a hihetetlen hatású hialuronsav sok hidratáló terméknek része. Ha aggasztanak a pigmentfoltok, az öregedés vagy az akne, akkor nem nehéz olyan hidratálót találnod, amelyik tartalmazza a szükséges hatóanyagokat. És hol jön a képbe a bőrtípus? Ha száraz a bőröd, akkor a hidratáló segít a nedvességet a bőrbe zárni. A hidratálók a zsíros bőrön is megfelelően hatnak, mivel könnyűek és nem visznek a bőrbe plusz olajakat.

Ha a bőröd tényleg száraz, akkor próbáld ki a VITAL C intenzív hidratálóját. Sheavajjal készítettük (nem tömíti el a pórusokat, így az érzékeny bőrre is kiváló), hogy segítsen a nedvességet bent tartani. Használd reggel és este, a bőr tisztítása után.

Krém

Technikailag a hidratálókhoz tartozó krémek is olajból, vízből, viaszból és hatóanyagokból állnak. Mivel azonban a krémek általában körülbelül 50:50 olaj- és víz keverékéből állnak, ezek vastagabbak, mint a hidratáló lotion termékek (és erősebbek is). Révén erős hidratálók, a krémet használhatod naponta egyszer, míg a lotiont kétszer érdemes. Sőt, ha nagyon száraz a bőröd, javasoljuk is, hogy télen válts krémre. Csakúgy, mint a hidratáló lotion, ez is könnyen terül nagyobb területeken is, és könnyű érzetet ad.

A hialuronsav a legtöbb krém népszerű kiegészítője – helyesen, mivel víz formájában saját súlyának ezerszeresét képes megtartani, emiatt pedig arany sztenderdnek számít a hidratálásban. A krémek tehát hidratálnak és nedvesítenek, amit komolyan kell venni a hideg időjárás esetén, különösen, ha bőröd normál vagy száraz. A VITAL C hidratáló regeneráló krém gazdag és nyugtat, ceramidokkal előzi meg a vízpárolgást. Este használd, megtisztított bőrön.

Olajok

Az arcolajok általában többféle különböző olajat tartalmaznak, amelyek segítenek a bőr hidratálásában és egyáltalán nem tartalmaznak vizet. Ne téveszd össze az olajakat a szérumokkal vagy elixírekkel, amelyekben mindig van egy kevés víz. Az olajak az idős bőr esetében különösen jótékonyak, mivel az extra hidratálás segít megtartani a fiatalos megjelenést. Ha zsíros a bőröd, vagy aknés, akkor lehet, azt gondolod, tartózkodnod kell az olajoktól, pedig nem így van. Néha bőrünk túlzott mértékben termeli a faggyút pontosan azért, mert megpróbálja bezárni a nedvességet, így a hidratálás segít szabályozni a faggyút is. Akne esetében kerülni kell a komedogén olajakat, és akkor minden rendben lesz. A VITAL C hidratáló arcolaj nagyon jó a száraz és érzékeny bőr esetén. Reggel és este vidd fel megtisztított bőrre.